エピソード

  • Bucureștiul și pasiunea pentru fotografia de natură
    2024/12/13

    Poate fi un oraș mare precum Bucureștiul locul ideal pentru pasionații de fotografie de natură? Cu siguranță DA!

    Capitala oferă nenumărate locuri în care viața sălbatică se intersectează cu urbanul, iar obiectivul foto ne poate introduce într-o lume spectaculoasă, aflată la câțiva pași distanță de noi.

    Victor Marin, de la Rețeaua pentru Natură Urbană a făcut o plimbare prin așa numita ”Deltă a Dâmboviței” alături de Florentina Tîlvîc, fotograf FORONA.

    Dialogul care a fost înregistrat la final de vară face parte din podcastul Dialog pentru Natură, și poate fi găsit în întregime pe canalul de YouTube al Rețelei pentru Natură Urbană.

    Iar peisagistul Bogdan Mihalache, de la Asociația ”Bucureștii verzi și noi” ne explică în această săptămână la ce trebuie să fim atenți când cumpărăm arbori sau arbuști.

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu

    続きを読む 一部表示
    21 分
  • Rewilding Argentina: Povești cu jaguari și comunități frumoase
    2024/12/06

    Proiectul Rewilding Argentina este o inițiativă ambițioasă care vizează restaurarea ecosistemelor naturale degradate din Argentina prin reintroducerea speciilor native dispărute sau amenințate.

    Fondat pe principiile conservării biodiversității, acest program lucrează pentru a recrea echilibrul ecologic, integrând specii emblematice precum jaguarul, furnicarul uriaș, tapirul și lupul de pampas.

    Rewilding Argentina are scopul de a reîntări lanțurile trofice naturale și de a stimula regenerarea ecosistemelor, creând habitate sănătoase care să sprijine atât fauna, cât și comunitățile umane locale. Proiectul colaborează cu diverse organizații, guverne și comunități pentru a asigura succesul pe termen lung al acestor inițiative ecologice.

    Dincolo de restaurarea ecologică, proiectul are un impact pozitiv asupra economiilor locale prin promovarea ecoturismului și crearea de locuri de muncă sustenabile.

    Rewilding Argentina își propune să educe și să inspire comunitățile să devină gardieni ai naturii, evidențiind legătura dintre sănătatea ecosistemelor și bunăstarea umană.

    Regiunile în care se implementează acest program, cum ar fi Parcul Național Iberá sau zona Patagoniei, devin exemple remarcabile de cum pot fi transformate peisajele naturale, în beneficiul întregii planete.

    Victoria Donos (Conservation Carpathia) a vizitat Argentina pentru a vedea aceste transformări la fața locului și a povestit la Radio România Cultural experiențele pe care le-a trăit în America de Sud.

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural prezentat de Dan Vasiliu

    続きを読む 一部表示
    29 分
  • Infrastructură vs viață sălbatică. Soluții pentru coabitare
    2024/11/29

    Domeniul protejării naturii este unul foarte vast, cu probleme și soluții care se întrepătrund.

    Ecoductele sunt structuri care permit animalelor să traverseze bariere realizate de oameni, cum ar fi autostrăzile. Ecoductele pot fi pasaje subterane sau supraterane, tuneluri ori viaducte și, în general, sunt construite pentru animale mari sau animale care se deplasează în turme.

    Despre această soluție pentru protejarea vieții sălbatice a stat de vorbă Adrian Dohotaru, de la Rețeaua pentru Natură Urbană, cu Laszlo Rakosy, profesor și cercetător la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Conversația face parte din podcastul Dialog pentru natură, care poate fi găsit și pe canalul YouTube al Rețelei pentru Natură Urbană.

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu


    続きを読む 一部表示
    28 分
  • Invaziile și mediul înconjurător
    2024/11/22

    - Plantele străine invazive devin o problemă tot mai mare pentru mediu și pentru oameni, atrage atenția Fundația Conservation Carpathia, precizând că aproximativ 400 de specii au fost identificate pe teritoriul României, opt dintre acestea fiind răspândite și în sud-estul Munților Făgăraș.

    Intensificarea și globalizarea activităților umane și turismului, alături de schimbările climatice, favorizează pătrunderea și dezvoltarea acestor specii în noi teritorii, creând dezechilibre ecologice semnificative, despre care am stat de vorbă cu biologul Ovidiu Pop de la Fundația Conservation Carpathia.

    - Zeci de mii de albine îşi găsesc adăpost în gurile de ventilaţie ale blocurilor sau în podurile caselor vechi. Operatorii de la 112 primesc în fiecare săptămână cereri de ajutor de la cei care vor să scape de insecte. Şi pentru ele, şi pentru cei speriaţi, s-a înfiinţat Patrula Apicolă, un grup de apicultori care protejează şi oamenii, şi albinele.

    - În această săptămână s-au împlinit o mie de zile de la invazia Rusiei în Ucraina.

    Bilanțul este catastrofal. Potrivit ONU, forțele ruse au ucis peste 11 000 de civili ucraineni, inclusiv peste 600 de copii, și continuă să se angajeze în crime de război șocante, inclusiv torturarea civililor și a prizonierilor de război. Bombele rusești au distrus școli, spitale și locuri prețioase ale istoriei, culturii și memoriei ucrainene.

    De asemenea, războiul din Ucraina continuă să aibă un efect devastator și asupra mediului înconjurător.

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu

    続きを読む 一部表示
    30 分
  • COP29: Conferință pentru climă sau pentru petrol?
    2024/11/15

    Este în plină desfășurare cea de-a 29-a ediție a COP, conferința organizată sub egida ONU, care strânge la un loc reprezentanții statelor, ai mediului științific și ai mediului de afaceri, pentru a încerca identificarea unor soluții comune pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice, pentru că de evitare se pare că nu mai poate fi vorba. Dar este COP-ul o conferință pentru climă sau s-a transformat într-o conferință a petrolului? Și cât de mult schimbă datele problemei faptul că Donald Trump va fi din nou președintele Americii, el retrăgând Statele Unite din Acordul de la Paris în mandatul precedent?

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu

    続きを読む 一部表示
    29 分
  • De ce România are nevoie de un organism științific consultativ independent privind schimbările climatice?
    2024/11/08

    - Sistemul românesc de guvernanță în domeniul climei are mai multe deficiențe. În primul rând, România este unul dintre statele membre care nu a adoptat încă o lege-cadru privind clima care ar stabili un cadru cuprinzător de atenuare și adaptare, cu cerința de a înființa un organism consultativ științific independent, scrie cercetătoarea Ana Maria Niculicea de la Energy Policy Group într-un articol pe infoclima.ro.

    În al doilea rând, asumarea la nivel național a obiectivelor și măsurilor privind clima este slabă. Lipsa unor eforturi proactive din partea guvernului pentru a formula politici climatice adaptate contextului național înseamnă că România se bazează în principal pe transpunerea legislației UE pentru a atenua schimbările climatice și a se adapta la acestea.

    Ana Maria Niculicea explică în ce fel s-ar schimba lucrurile dacă s-ar crea un organism consultativ științific independent

    - Calitatea vieții din orașe depinde în foarte mare măsură și de biodiversitatea urbană. Prezența vieții sălbatice în oraș poate semnala zonele în care mediul înconjurător este mai curat și favorizează crearea de habitate.

    De asemenea, speciile acvatice oferă indicii clare legate de calitatea apelor urbane.

    Despre legătura din peștii apelor urbane și calitatea mediului a aflat mai multe Victor Marin de la ihtiologul Adrian Ionașcu.

    Victor este realizatorul podcastului Dialog pentru Natură, realizat de Rețeaua pentru Natură Urbană, despre a cărei activitate puteți afla mai multe, dacă le urmăriți paginile de Facebook, Instagram și YouTube.

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu


    続きを読む 一部表示
    30 分
  • Trump vs Harris vs mediu
    2024/11/01

    Zilele următoare se pot dovedi extrem de importante pentru viitorul planetei. Alegerile din Statele Unite pot stabili direcția în care o vor lua eforturile pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice, iar la Radio România Cultural discutăm cu profesorul doctor Gabriel Bădescu, directorul Centrului pentru Studiu Democrației și Profesor Universitar în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai, despre duelul Harris - Trump din perspectiva mediului înconjurător.

    - Despre importanța votului și a politicienilor pe care îi alegem aflăm perspectiva scriitorului american Lee McIntyre, autor al volumului ”Cum să discuți cu un negaționist al științei”, apărut în România la editura Humanitas.

    - Proiectul “Bucureștii Verzi și Noi” este o inițiativă comunitară prin care grupul Spații Verzi Sănătoase dorește să implice comunitatea din cartierul Bucureștii Noi pentru a amenaja și gestiona în regim propriu câteva spații verzi din jurul blocurilor din zonă, ce însumează 800 mp.
    Comunitatea are în jur de 30 oameni, care își propun să schimbe fața spațiilor verzi din cartier, curățate constant de frunze și tunse la ras. Prin urmare, aceste spații sunt sărace în biodiversitate.
    Prin acest proiect pilot, grupul Spații Verzi Sănătoase vrea să dea un exemplu de bună practică autorităților și altor comunități din București, și să arate ca un spațiu verde poate fi gestionat sănătos cu resurse reduse și, foarte important, cu implicarea comunității.


    続きを読む 一部表示
    29 分
  • Râuri Potabile: Bătălia pentru Viitorul Apei
    2024/10/25

    - Ați bea apă direct dintr-un râu? Tind să cred că răspunsul este nu și pe bună dreptate. Dacă străbunicii sau chiar în unele cazuri bunicii noștri au avut poate această experiență, în ziua de astăzi să bei apă direct din râu reprezintă un risc foarte mare de îmbolnăvire, în principal din cauza poluării provenite din activitățile industriale și agricole, dar într-o bună măsură și din cauza noastră și a modului în care alegem să ignorăm natura și râurile care o traversează.

    În minutele următoare vom vorbi despre un proiect care și-a propus să aducă oamenii mai aproape de apa care îi înconjoară și de care depind până la urmă, și de ce nu, să o readucă la un moment dat la o stare potabilă.

    Invitat acestei ediții este Li An Phoa, activist de mediu din Țările de Jos și inițiatoarea proiectului Drinkable Rivers.

    - Tot astăzi, Dr. Håkan Tropp, expert în politici privind resursele naturale și apa, ne vorbește despre presiunea la care sunt supuse resursele de apă.

    - La final, vom intra în culisele lobby-ului pe care îl fac companiile producătoare de combustibili pentru a împiedica lupta contra schimbărilor climatice, prin intermediul audiobook-ului ”Cum să discuți cu un negaționist al științei”, de Lee McIntyre, apărut în România la Editura Humanitas.

    EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu

    続きを読む 一部表示
    29 分