-
De ce România are nevoie de un organism științific consultativ independent privind schimbările climatice?
- 2024/11/08
- 再生時間: 30 分
- ポッドキャスト
-
サマリー
あらすじ・解説
- Sistemul românesc de guvernanță în domeniul climei are mai multe deficiențe. În primul rând, România este unul dintre statele membre care nu a adoptat încă o lege-cadru privind clima care ar stabili un cadru cuprinzător de atenuare și adaptare, cu cerința de a înființa un organism consultativ științific independent, scrie cercetătoarea Ana Maria Niculicea de la Energy Policy Group într-un articol pe infoclima.ro.
În al doilea rând, asumarea la nivel național a obiectivelor și măsurilor privind clima este slabă. Lipsa unor eforturi proactive din partea guvernului pentru a formula politici climatice adaptate contextului național înseamnă că România se bazează în principal pe transpunerea legislației UE pentru a atenua schimbările climatice și a se adapta la acestea.
Ana Maria Niculicea explică în ce fel s-ar schimba lucrurile dacă s-ar crea un organism consultativ științific independent
- Calitatea vieții din orașe depinde în foarte mare măsură și de biodiversitatea urbană. Prezența vieții sălbatice în oraș poate semnala zonele în care mediul înconjurător este mai curat și favorizează crearea de habitate.
De asemenea, speciile acvatice oferă indicii clare legate de calitatea apelor urbane.
Despre legătura din peștii apelor urbane și calitatea mediului a aflat mai multe Victor Marin de la ihtiologul Adrian Ionașcu.
Victor este realizatorul podcastului Dialog pentru Natură, realizat de Rețeaua pentru Natură Urbană, despre a cărei activitate puteți afla mai multe, dacă le urmăriți paginile de Facebook, Instagram și YouTube.
EcoFrecvențe este un podcast Radio România Cultural realizat de Dan Vasiliu