-
サマリー
あらすじ・解説
254 פיגועי טרור אירעו ביהודה ושומרון בשנת 2024 – פחות משליש מהמספר שתועד ב-2023. צה"ל והשב"כ פועלים במגוון דרכים על מנת להרחיק את סכנות הטרור מהיישובים ומצירי התנועה, תוך הפקת לקחים מאירועי ה-7 באוקטובר. בין היתר, נעשה שימוש בכלים שלא הופעלו בעבר ביהודה ושומרון, כגון סיכולים ממוקדים מהאוויר, מבצעי עומק דוגמת "בית וגן", ופעילות אינטנסיבית של יחידות מיוחדות. אולם, לא רק מהצד הישראלי מתרחשים שינויים.
מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית פועלים במלוא העוצמה במסגרת מבצע שהם מכנים "הגנת המולדת". מדובר במהלך חריג בנחישותו, המכוון למיגור גורמי טרור, כנופיות חמושות ותחושת הכאוס השלטת באזור ג'נין ובמיוחד במחנה הפליטים הסמוך. לראשונה מזה שנים, הרשות מתמודדת עם מראות של עימותים ישירים מול קבוצות חמושות בגדה, שבדרך כלל מאפיינים את פעילות צה"ל. המבצע מעורר שאלות מהותיות על כוחה של הרשות הפלסטינית ויכולתה לממש שליטה לא רק בג'נין אלא גם בשאר שטחי הגדה. בנוסף, הוא מעלה דיונים על השלכות המהלך על עזה ביום שאחרי.
ביחד עם כתבנו בשטחים, אלישע בן קימון, וד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין שבאוניברסיטת תל אביב, ניסינו להבין: מה גרם לירידה בהיקפי הטרור? מי היא יחידה 101, היחידה המובחרת של הרשות הפלסטינית? והאם מהלך מנגנוני הביטחון הפלסטיניים הוא אסטרטגיה להשגת לגיטימציה מחודשת בזירה המקומית והבינלאומית, או צעד זמני שנועד למנוע את "התפרקות הסדר" בדומה למה שקרה בסוריה?
// מגישה: שרון כידון
// תחקיר, הפקה ועריכה: עדן דוידוב וגיא סאלם
Support the show: https://www.ynet.co.il/radio
See omnystudio.com/listener for privacy information.