
Mystisk runefund holdt hemmeligt i ti år: Nu beder forskere om hjælp
カートのアイテムが多すぎます
ご購入は五十タイトルがカートに入っている場合のみです。
カートに追加できませんでした。
しばらく経ってから再度お試しください。
ウィッシュリストに追加できませんでした。
しばらく経ってから再度お試しください。
ほしい物リストの削除に失敗しました。
しばらく経ってから再度お試しください。
ポッドキャストのフォローに失敗しました
ポッドキャストのフォロー解除に失敗しました
-
ナレーター:
-
著者:
このコンテンツについて
Stenen er graveret med en masse kruseduller, og til højre for graveringerne er en båd, der ligner et vikingeskib med passagerer i.
Arkæologerne, historikerne og runologerne, som har arbejdet med stenen, har indtil nu holdt den hemmelig, blandt andet fordi de skulle blive enige om en række ting med ejeren af ejendommen, skriver The New York Times.
Stenens præcise lokation er fortsat hemmelig, men forskerne vil dog meget gerne have, at folk kontakter dem, hvis de tror, de ved noget, der kan have med stenen at gøre.
Stenen er nemlig ikke graveret af vikinger, selvom det var det første, alle tænkte.
Vikingerne sejlede ganske vist til Nordamerika, og der findes en bekræftet vikingeboplads helt mod nord på øen Newfoundland i Canada.
Men den tætte skov i Ontario ligger langt fra kysten ved Newfoundland, og undersøgelser af stenen, som er blevet navngivet Wawa-runerne efter den nærtliggende by, viste hurtigt, at den ikke stammer fra vikingetiden, skriver The New York Times.
Det var heller ikke en forfalskning, fastslog forskerne, som for eksempel Kensington-stenen i Minnesota, der hævder at være fra 1300-tallet. Netop Kensington-stenen har der været debat om, men de fleste er enige om, at den blev lavet i slutningen af 1800-tallet.
Det var den svenske runolog og professor Henrik Williams fra Uppsala Universitet, som til sidst løste gåden - eller i hvert fald en del af den.
Ved at google stødte han på en bog, han havde set før, men ikke tillagt så stor betydning - 'Runa ABC Boken', udgivet i 1611 af Johannes Bureus.
Johannes Bureus (eller Johan Bure 1568-1652) er blevet kaldt den svenske grammatiks fader og regnes som den første svenske sprogforsker. Han mente, at svenskerne burde bruge runer mere. Og det var én eller anden i Ontario i Canada tilsyneladende helt enig i.
For med hjælp fra rune-ABC'en lykkedes det Henrik Williams at tyde runerne. Det viser sig at være en svensk protestantisk version af Fadervor.
Henrim Williams mener, det må have været en svensker, der ridsede runerne.
"Jeg kan ikke forestille mig, at andre ville påtage sig opgaven med at gengive det med så stor nøjagtighed," siger han til The New York Times.
Arbejdet må have taget flere uger, men præcis hvornår det blev gjort, ved forskerne ikke ret meget om.
En gang efter 1611, da Johannes Bureus' bog udkom. Og i hvert fald for mere end 100 år siden, for de to træer, der væltede, var 80 år gamle.
Det ser ud til, at den blev ristet i 1800-tallet, skriver forskerne ved Ontario Centre for Archaeological Research & Education. Men den kan også være ældre - eller yngre.
Stenen, som er blevet navngivet Wawa-runerne har den længste runeindskrift i Nordamerika, ifølge Henrik Williams. Den er også den eneste i verden med teksten til Fadervor.
I regionale arkiver har forskerne fundet en håndfuld svenskere, som arbejdede i området i 1800-tallet, men nu er de altså gået i stå og beder offentligheden om hjælp.
Arkæologen Shannon Lewis-Simpson ved Memorial University i Newfoundland, som ikke har været involveret i arbejdet med stenen, siger til New York Times, at hun tror, det er korrekt, at stenen blev ristet af en svensker i 1800-tallet.
"Der er mange lange vinternætter deroppe," siger hun til avisen.
"Hvorfor riste en runesten med Fadervor? Men hvorfor dække den til med jord bagefter? Mennesker er mærkelige. Det er derfor, arkæologi er så fascinerende."
Wawa-runerne er et bemærkelsesværdigt fund, siger professor og runolog Kristel Zilmer ved Universitetet i Oslo.
"De viser, hvordan viden til tider rejste med folk og efterlod sig fund som dette - på ganske uventede steder," siger hun.
"Som regel er det ikke svært at bestemme en omtrentlig alder på en runeindskrift - for eksempel om det ikke er et ægte fund fra jernalderen, vikingetiden eller middelalderen, men er af nyere dato," siger Kristel Zilmer.
Det kan forskerne se på runetypern...