エピソード

  • 9. Energietransitie & Netwerken met Martien Visser
    2024/12/04

    Martien Visser (1958) houdt zich binnen zijn lectoraat bezig met de rol van de netwerken in de energietransitie. Tijdens zijn installatie als lector Energie & Netwerken heeft Martien een rede​ gehouden met als kernboodschap: ik wil door een integrale visie op de energie-infrastructuur bijdragen aan een betrouwbare en betaalbare, en daard​oor maatschappelijk aanvaardbare energietransitie.

    Als lector aan de Hanzehogeschool heeft hij de website energieopwek.nl gelanceerd, waarop real time te volgen is hoeveel hernieuwbare energie Nederland produceert.

    続きを読む 一部表示
    28 分
  • 8. Juridische vraagstukken binnen de energietransitie met Bert de Jonge
    2024/11/27

    De toekomstige ontwikkelingen van de energiemarkt maken duidelijk dat duurzaamheid en lokale energie opwekking in elkaars nabijheid verkeren. Daarbij is het switchen van energiediscipline, van gas naar elektriciteit en of warmte, en terug, meer en meer aan de orde van de dag. Dit vloeit voort uit de wet van vraag en aanbod.

    Dat maakt dat niet enkel vraagsturing plaatsvindt op basis van technische mogelijkheden, maar evenzeer op basis van economische afwegingen. De capaciteit van de energie infrastructuur vormt evenzeer een mogelijke beperking. Daarmee wordt van belang hoe het instrumentarium vorm te geven en hoe de kaders nader te bepalen. De juridische omgeving die wordt vormgegeven door technische ontwikkelingen is niet enkel een kabbelend voortgaan op basis van status quo maar evenzeer een nadenken over toekomstscenario’s, zeker daar waar de huidige investeringsbeslissingen gericht zijn op de langere termijn.

    続きを読む 一部表示
    30 分
  • 7. Systeemintegratie met Marten van der Laan
    2024/11/20

    Marten van der Laan (1964) is sinds 2020 lector Systeemintegratie in de energietransitie; één van de leeropdrachten binnen het lectoraat Energietransitie. Binnen verschillende projecten wordt onderzoek gedaan naar de optimale inrichting van een duurzaam energiesysteem bestaande uit verschillende energiebronnen en -dragers (gassen, elektriciteit, warmte). Naast technische aspecten worden bij systeemintegratie ook economische, organisatorische, juridische, ruimtelijke en sociale aspecten meegenomen in de afweging.

    続きを読む 一部表示
    21 分
  • 6. Waterstof met Jan-jaap Aué
    2024/11/13

    ‘Groene waterstof’ kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. De waterstof, geproduceerd met hernieuwbare stroom, kan dienen als energiedrager om elektriciteit op te slaan of als schone brandstof voor auto’s, vrachtwagens en bussen. Ook kan waterstof een grondstof zijn voor de industrie en gebruikt worden voor het produceren van warmte. Het lectoraat Energietransitie is met lector Waterstoftoepassingen Jan-jaap Aué betrokken bij verschillende onderzoeken naar toepassingen van groene waterstof in een duurzame energievoorziening.

    続きを読む 一部表示
    21 分
  • 5. Duurzame communicatie met Wim Elving
    2024/11/06

    Wim Elving is lector Sustainable Communications. Hij doet onderzoek naar communicatie-interventies die bijdragen aan de totstandkoming van een duurzame samenleving.

    続きを読む 一部表示
    22 分
  • 4. Windenergie met Gerard Schepers
    2024/10/30

    Dr. ir. Gerard Schepers is afgestudeerd aan de TU Delft bij de afdeling Luchtvaart en Ruimtevaart Techniek. Daarna werkte hij als onderzoeker en coördinator aan meerdere grote (internationale) projecten bij de afdeling Windenergie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Hij is in november 2012 gepromoveerd aan de TU Delft op de ontwikkelingen die de daaraan voorafgaande 25 jaar hebben plaatsgevonden op het gebied van zogenaamde ‘engineering modellen’ voor windenergie-aerodynamica.

    Sinds november 2018 werkt Schepers als lector Windenergie bij ENTRANCE - Centre of Expertise Energy van de Hanze. Hij wil de kosten van windenergie verlagen, de sociale acceptatie van windenergie vergroten en toekomstige professionals opleiden. Hoe? Dat vertelt hij je in deze aflevering!

    続きを読む 一部表示
    20 分
  • 3. Economische aspecten van de energietransitie met Wytze van der Gaast
    2024/10/23

    In een tijd waarin innovatieve technologieën essentieel zijn voor verduurzaming, is het van groot belang om ook de juiste juridische kaders en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. In deze aflevering gaan we daarom in gesprek met Wytze van der Gaast, lector Economisch vraagstukken binnen de energietransitie.

    Wytze richt zich in zijn onderzoek op verschillende economische uitdagingen, waaronder het creëren van eerlijke prijsstelling en kosteneffectieve oplossingen voor duurzame energie. Daarnaast ontwikkelt hij innovatieve financieringsmodellen die zowel publieke als private investeringen stimuleren en onderzoekt hij hoe marktstructuren kunnen worden aangepast om de integratie van nieuwe technologieën te vergemakkelijken.

    Luister nu en leer van de expertise van Wytze.

    続きを読む 一部表示
    22 分
  • 2. Duurzame gassen en brandstoffen met Joàn Teerling
    2024/10/16

    In deze aflevering bespreken we het onderzoek van lector duurzame gassen en brandstoffen Joàn Teerling. Zijn onderzoek is gericht op het winnen van groene brandstoffen uit afvalstromen op de plek waar het afval ontstaat, om zo de energieketen te verduurzamen, de consumptie van energie en waardevolle grondstoffen te verminderen en verdere belasting van het milieu met afval te voorkomen.

    Het doel is om met ‘drie vliegen in één klap’ de stap naar duurzaamheid aantrekkelijker te maken voor het midden- en kleinbedrijf, bij voorbeeld de veehouderij. Het onderzoek heeft een experimenteel karakter. In de proeftuin van ENTRANCE – Centre of Expertise Energy wordt getest hoe wind- of zonne-energie reststoffen om te zetten in duurzame brandstoffen. Succesvolle methodes worden opgeschaald en in pilotprojecten op locatie verder getest. In samenwerking met andere lectoraten wordt aandacht besteed aan systeemintegratie, de acceptatie in de maatschappij van nieuwe ontwikkelingen en het bevorderen van het nodige wettelijk en fiscaal raamwerk.

    続きを読む 一部表示
    23 分